dimarts, 12 de gener del 2010

Pilar Prim. Narcís Oller. 1r. Batxillerat


Pilar Prim, publicada el 1906, és la novel·la més madura i de caire més psicològic que va escriure Narcís Oller. L'autor hi decriu la vida d'una vídua jove i atractiva i, alhora, ofereix una profunda visió d'una ànima femenina sotragada per l'amor, en etapes d'intensitat creixent, fins a l'esclat de la passió continguda. És, sens dubte, una de les grans novel·les de la literatura catalana.
Us recordem que a la biblioteca del centre teniu al vostre abast diversos exemplars

1 comentari:

Paqui García Cerdá ha dit...

LA PLAÇA DEL DIAMANT.

Mercé Rodoreda, escriptora catalana (1908-1983) a la post guerra va escriure una de les obres literàries més importants de la literatura catalana.

Aquesta novel•la compta l'historia de Natalia, transcorre a Barcelona.
Una nit al ball de la Plaça del Diamant coneix a Quimet, el seu futur espòs.
Quiem era Fuster i tenia una botiga, però les coses començaren a anar mal, i Colometa, que es com la cridava a Natalia, el seu marit es va tindre que posar a treballar a una casa.
Quant començà la Guerra Civil Quimet va tindre que anar a lluitar, i la colometa es va quedar sense treball i aleshores per a mantindre als seus fills tingué que vendre les seves pertenencias. Al poc temps Colometa es va quedar sense diners i aquest problema se li'n ajuntà la mort de Quimet. Aleshores Natalia volia furtar-se la vida. Però anant a comprar es va trobar a l'Antoni y aquest l'hi va oferir treball a sa casa
Al temps d'estar treballant per a l'Antonio, aquest li demanà matrimoni, perquè no volia quedar-se sol, ja que a la guerra va ser ferit i no podia mantindre relacions sexuals. Natalia va aceptar per la seva situació, ademés Antonio era un bon home i un bon pare per als seus fills.
La novel•la acaba comptant que el Toni, fill de la Colometa, a la fi es va fer soldat, i Rita, filla de Natalia també, es va casar amb el cap del bar del barri.

Aquesta novel•la es una de les més importants de la literatura catalana i a banda de ser important a Catalunya i la Comunitat Valenciana és coneguda a tota Espanta i part de l'estranger, ja que ha sigue traduïda a set idiomes. És una novel•la digna de llegir.