dimarts, 3 de febrer del 2009

Neurotafaneries. 2n. Batx


27 comentaris:

Anònim ha dit...

L´autor d´aquest llibre preten donar informació al lector aportant-li dades interessants sobre les formes d´actuar del cervell humà. Li aporta les conclusions obtenides per estudis especialitzats fets en distintes arees del cervell, i també explicà situacions quotidianes a on el pensament humà reacciona de manera diversa.
El llibre esta escrit de tal forma que l´autor, al començament de cada capitol, fa una breu introducció del que va a explicar a continuació. Cada capitol es un breu informe, amb la informació suficient per a saber i tindre gran coneixement sobre el tema tratat.
El lector al acabar de llegir el capitol te en el seu poder una informació verificada, coneix la funció i les proves realitzades per a verificar la situació corresponent.
El propósit d´aquest llibre es que tots els seus receptors tinguen coneixement de totes les troballes psicològiques i psquiàtriques replegades de tota la història del essér humà. Poden trobar desde estudis realitzats per a saber com es comporten les femelles lleones, passant per conclusions sacades de la personalitat de Hitler, fins les particularitats de l´orgasme femení.
L´estil elaborat per l´autor es adequat per a gent amb un nivell de cultura mínim, qualsevol persona que vulga rebre informació sobre les tafaneries de la ment humana pot llegir-lo i aprofitar-se de coneixements poc frequents en la societat que no es preocupa d´adquirir-la.
La vigència de aquest mostrari variat de les tafaneries, podem trobar-la en l´actualitat, desde l´any 1993 fins l´any 1996. amb un període de tres anys els articles provenen de les seccions de divulgació científica que l´autor ha mantingut a Catalunya Ràdio i a l´Avui.

La part del llibre que més ens ha cridat la atenció ha sigut el capitol a on l´autor parla d´un accident que succedí a l’any 1848, on un jove de 25 anys que treballava com a barrinador en les esplantacions que es feien per dur el ferrocarril, tingué una distracció fatal. La seua feina consistia en provocar una explosió per a minuir les roques, introduïnt la pólvora en els forats fets a la pedra. El noi tenia fama de especialitat en la seua feina, responsable en el seu treball. Però una vegada no va comprovar si la sorra de cobriment estava ben col•locada. El seu error provocà una explosió que propulsà la barrina directament contra ell, que li forada el cap, de baix a dalt, entrant per la galta i sortint pel vèrtex frontal. El noi va eixir del hospital sense cap estalvi,un cop de guarides les ferides, però sense dèficits de cap mena: la parla, el moviment, la memòria… tot estava bé. L’únic trastorn ocasionat fou el canvi de personalitat, abans era un xicot amable i comprensiu, després de l´accident es convertí en un obscé i ofensiu amb tothom.

Podem aplicar el coneixement que em rebut d´aquest llibre en la vida del dia a dia, ara sabem que les depressions sòn algo normal i que hi ha medicaments per a prevenir-les i curar-les, també sabem que la paraula esquizofrènia en l´actulitat, es utilitzada per a nomenar qualsevol tipus d´ambigüitat o d´incertesa, per més banal o irrellevant que ho siga. Hem deduit que tothom pot tindre una època difícil en la seua vida que pot solucionar anant a un psicòleg, per exemple la situació familiar en un periode de temps determinat, pot ser molt desastrosa i que el motiu pot ser l´estat d´ànim de nosaltres mateixos. Si un dia ens trobem malament psicologicament, la situació viscuda en l´àmbit familiar varia. Si tenim algun problema pot afectar-nos psicologicament de tal manera que inclús la nostra personalitat canvie, que la nostra autoestima puga estar danyada, i que la relació familiar siga tràgica. Aquesta situació podria solucionar-se amb el temps, però més val prevenir i demanar ajuda a professionals.

Anònim ha dit...

Neurotafaneries, els secrets del cervell humà, un llibre amb molta substància (grisa en aquest cas). Adolf Tobeña, l’autor d’aquest llibre, ens sumergeix en l’apassionant món de la “closca” humana i dissecciona les diferents parts de la ment en forma de capítols que tracten temes molt curiosos sobre aquesta rama del coneiximent.
Ens trobem davant d’un llibre lúcid, amè i interssantísim. La capacidad del nostre pensament és el que ens separa del coneiximent, d’allò que intentem obtindre. L’estudi de la eina d’obtenció de veritats, la ment, és la forma més eficaç per a poder entendre i entendre-nos. Com deia el superheroi Kaliman, “qui domina la ment ho domina tot”.
Recomanaria especialment aquest llibre perquè tracta un tema que, personalment, em pareix molt sucós. Els diferents articles estan tractats amb un llenguatge un poc especialitzat però que es pot entendre. La brevetat dels capítols i la no linealitat del llibre fan d’ell una obra de fàcil lectura i prou entretinguda.

Borja Felipe Palos, en Santa Pola el 7 de febrer de 2009

Anònim ha dit...

Adolf Tobeña es l’autor d’aquest llibre, aquest home és metge psiquiatre y ha publicat llibres d’assaig sobre les contribucions que aporta el coneixement del Server a l’anàlisi de les interaccion humanes. El text és interessant ja que utilitza articles de la realitat en els quals explica com colabora el coneixement al Server humà.
La forma en que està escrit el llibre consegueix un propòsit adequat, perquè l’autor conta sucesos que han passat a la vida qüotidiana i es una manera d’entendre millor el text.
El propòsit que vol conseguir l’autor es que els lectors recapaciten i pensen totes les troballes psicològiques i psiquiatriques que ha contat i tinguen coneixement d’aquestes.
Els assaigs tractats parlen des d’algunes novetats sobre Einstein passant pels dispositius ejaculatoris masculins.

L’estil que utilitza l’autor es bastant eficaç, el llibre és adequat per a qualsevol persona que vulga llegir-lo i disfrutar dels assaigs que conta Adolf Tobeña, així podrien conéixer un poc més del Server humà i de les idees que es postren a la mentalitat.

La vigència d’aquest llibre mostra diferents articles de la vida i que el propi autor ha mantingut els darrers anys, per tant aquests articles podrien basar-se en l’experiència personal, i perteneixen a l’actualitat, per a l’autor el Server es una glándula de complejitats admirables del cual el coneixement comença a ser desvelat, però encara hi ha misteris i sorpreses que no ha averiguat.

Les "neurotafaneries" son excursions amables a l’interior del Server humà, son viatjes per diversos atalls tecnológics als rincons de la ment que poden ser tan apasionants y divertits com, per exemple; l’interpretació de sons.

La part del llibre que més ens ha cridat l’atenció ha sigut el capítol de les neurones cocaïnitzades, on l’autor conta que s’han importat drogues de disseny com pastilles que contenen estimulants amfetamínics de síntesi i l’heroïna i cocaïna han cedit terreny. Aquestes drogues naixen a la nit i s’encarreguen de mantenir dinàmic el mercat i alegre a la clientela. Ací l’autor conta que les drogues marquen els sistemas cerebrals del desig i furguen en els mecanismos de l’anticipació del plaer i diesen traces molt duradores que podrien disparar-se en un futur. Ens informa de que les drogues una volta tastades i haver-les deidades per uns mesos o fins tot anys podrien tornar a aparéixer. Aquest cas va ser comprobat per un biòleg anomenat Xavier Guitart que volia conéixer aquelles traces neutrals. Les seues dades indiquen que lús crònic d’estimulants podrien provocar canvis estructurals en neuronas dopaminèrgiques del tegmentum ventral del mesencèfal i del nucli accumbens, dos territoris crucials dels sistemas cerebrals que regulen el desig. En conclusió podem afirmar que els individus que arrosseguen una propensió neural a l’adicció quedaran atrapats per unes substàncies de gran potència.

Hui en dia les drogues estàn per totes parts, molst joves estàn tentats a elles per l’entusiasme i l’evasió que pariexen oferir. Les drogues son components químics que alteren la forma en que el nostre cos treballa, quan les introduïm al nostre organismo, aquestes torben el seu camí en la sang i des d’allí son transportades fins al Server. Una vegada en el Server, poden intensificar o entorpir els nostres sentiments, alteren el sentit d’alerta i de vegades disminuixen el dolor físic.
Una droga pot ser beneficiosa o nociva, els efectes de les drogues poden variar segons la clase de droga administrada, la quantitat, la freqüència en la que es toma, etc.
Alguns jòvens crecen que les drogues els ajudarán a pensar millor, a ser més populars, a mantenir-se més actius o ser millors atletes. Altres simplement tenen curiositat y pensen que per probarles no pasaria res. Molts jòvens consumixen drogues per cridar l’atenció dels pares o perquè pensen que podràn escapar dels seus problemas.
Pero la veritat es que les drogues no solucionen els problemas. Simplement oculten els problemes i els sentiments. Quan desapareixen els efectes de les drogues permaneixen els sentiments y els problemes empeoren.
Les drogues poden arruinar tots els aspectos de la vida d’una persona.
Aquestos casos a l’actualitat són molt comuns, i apareixen tant en persones jòvens com adultes.

Anònim ha dit...

Aquest llibre d´Adolf Tobeña,Neurotafaneries, està format per una sèrie de capítols, dels quals cadascun abarca un tema diferent, però que partixen d´un ámbit comù, es a dir, són temes cientìfics.
Quant a la manera d´espressr-se de l´autor,es a dir, el registre que utilitza és el científic, ja que com es pot vore, està ple de tecnicismes que deriven d´aqueixa especialitat. Així que al presentar un nivell de formalitat tan alt, no és un llibre divulgatiu, sino únicament per a persones que entenen aquest tema o que estàn interessades en ell.
Centrant-nos ara en el contingut del llibre , podem trobar:
Temes interessants, con ara el que es va fer amb una sèrie de geones per a vore com reaccionaven en diferents casos, en els que no hi estaven els geons. o, en aquell en el que afirma que dintre de poc podrem saber els anys que ens queden de vida mitjantaçant la nova tecnologia.
I ha també altres que criden látenció, com ara, en el que ens explica el que li va ocorrer a Gage o l´enfermetat del music Ravel.
Per un altra part, hi ha altres que tracten de temes horribles com ara, el de Homer o el dels dos xiquets que van matar a un altre perquè s´avorrien.
Hi ha altres informatius que són en els que parla del risc de patir càncer d´un fumador o dún altre que no fuma, segons on visca.
Però sobretot abunden els temes relacionats amb el funcionament del cervell, com en el que ens explica quin esperiment li van fer al cervell d´Estein, o entre altres, quan parla de les malalties degeneratives.
Veient totes estes coses, podem concloure dien que, es tracta d´un llibre en el que hi ha una gran varietat de temes, més o menys d´una mescla d´èpoques, que encara que alguns no aporten molta informació, i ha altres que sí ho fan.

Anònim ha dit...

EL llibre de Neurotafaneries de Adolf Tobeña, presenta en general un contingut excessivament científic en totes les seues parts. Comencem dient que obri cada capítol amb un petit avanç sobre el que va a versar el contingut.
Tots els textos són interessants i fàcils de comprendre per a qualsevol persona que tinga un coneixement general previ. Aporten (els textos) bastants coses noves, com ara tot el que es refereix als apartats de la ciència, com per exemple quan fa referència a les distorsions cerebrals, o al fet de rellegir que comenta que el cervell és capaç de eludir elements redundants. També incloem el text que comenta que les depressions s’aturen si se segueixen les instruccions del psiquiatre.
Altres textos podem classificar-los com a “curiosos” , per exemple el del canvi de caràcter de les lleones quan els lleons no són presents. També citem en aquest apartat el text d’Einstein, que comenta que el cervell d’aquest personatge era pràcticament paregut a la resta dels mortals però es diferenciava en que l’espessor d’una substància grisa era menor. Podríem referir-nos també al text de secrets ejaculadors, on argumenta que la pràctica del sexe cada vegada es més “pública”.
Textos que classifiquem “per no tindre "sensibilitat" són per exemple, aquell en que dos “nens” de 10 anys assassinen a dos xiquets, de dos anyets. Altre text que té cabuda ací és el que tracta del jove Phienas Gage que sofrí un gravíssim accident al treball però que en la seva recuperació li deixa un canvi de la personalitat. Finalment morí i es descobrí per el seu crani que la barrinada l’havia tallat per darrere del front, entre els dos ulls.
L’autor ha escrit el llibre en un registre molt clar, que és el científic. Açò es fàcilment comprovable per la quantitat de mots, paraules i expressions que fan referència al camp de la ciència en totes les seues varietats, que per a la nostra opinió de vegades resulten un poc incomprensibles .
La vigència del llibre diem que no es actual, a banda de que es publiquen les dates en que els textos són escrits, ja sabem com han evolucionat alguna de les històries , com per exemple el text on es comenta que a Barcelona li falten un parell d’edificis que atrauen turistes internacionals, i ja es pot dir que des de fa uns anys Barcelona compta amb “La Torre Agbar”, que es un edifici bastant futurista, que no es podia pensar quan l’autor escriví el llibre.
Si tractem ara la nostra opinió, sols diem que el llibre ens ha paregut en ocasions bastant pesat, per la quantitat de vocables científics que s’utilitzen, Textos fàcilment comprensibles per uns alumnes de 2n de Batxillerat són per exemple el de les benzineres i la repercussió en el paisatge, el dels edificis emblemàtics de les ciutats, el de les migdiades que tot el món fa gracies a les tecnologies o el text de rellegir, que ens mostra com pot ser de llest el nostre cervell.
Si hauríem de recomanar el llibre, finalment, el recomanaríem, i diríem per resumir en general que fa una visió quasi sempre des de dos punts de vista, que els contrasta. Es notable açò en “secrets ejaculadors” (acte privat o públic);” benzineres gimnasos i paisatge” ( com eren avanç i com són en la actualitat); “menjar bé ,beure bé i fumar bé”(fer-ho bé o mal)”veus seductores” (comparació de veus masculines i femenines), i així podem fer en tots els capítols del llibre...
Esperem que el pròxim llibre que ens haguem de llegir no ens faça anar tant al diccionari, perquè hem llegit quasi dos llibres...

Anònim ha dit...

Neurotafaneries, el llibre del metge psiquiatric Adolf Tobeña, ens presenta a lo llarc de cada un dels seus capítols, particularitats relacionades amb el cervell humà i amb els factors de la vida quotidiana .

Ens trobem front a un llibre que ens desvela algunes peculiaritats sobre diversos aspectes dels essers humans com ara pot ser el llegir, dormir, els diferents tipus de caràcter, etc. Tot amb un llenguatge estàndard i en cassos en concret amb matissos d'especialització, per a fer referència a aspectes cientifics. Un contingut en general interesant ja que a cada capítol trobem una breu, peró precisa aclaració sobre els diferents aspectes dels que tracta cada un.

La mecànica seguida per l'autor a lo llarc de tot el llibre es la presentació d'un determinat tema, per mitja d'un exemple o situació concreta, i a continuació una serie d'arguments i exposicions per a donar-nos una conclusió concreta o aproximada sobre el que es parla al capítol en questió.

També podem trobar diferents estudis realitzats i dades oficials, tot amb la intenció de corroborar el que el autor vol trasmetre als lectors a cada capitol. Com per exemple quan se'ns parla del cas del cervell d'Einstein, estudiat i analitzat per a comprobar si es trobava alguna diferència amb cervells de la resta de persones.

Un dels objectius de l'autor de Neurotafaneries, podría ser aportar als seus lectors una mica més de coneixements sobre els diferents temes que es tracten. Al llibre podem trobar topics de la vida quotidiana com ara pot ser el cas de l'afirmació de que les dones són mitjors que els homens en determinats ambits i viceversa. Fins a tractar aspectes de la sexualitat com es el cas dels orgasmes femenins o el tema de les enfermetats que es diu que són provocades per fumar, peró que al llibre se'ns intenta demostrar que també poden intervindre altres factors.

En resumits comptes el llibre fa un repàs per tot tipus d'aspecte i de topics relacionat amb el cervell de l'esser humà. Aportant en alguns casos informacions ja conegudes per tothom i en altres novetats científiques obtingudes d'estudis realitzats relacionats amb el tema en questió. És pot dir que és tracta d'ùn conjunt d'assajos, els que provenen dels seccions de divulgació científica que l'autor ha mantingut, els darrers anys. Per lo que es pot dir que aplica tant coneixements comuns, com la seua experiència propia. Donant tot al llibre un cert grau d'interés per als lectors que amb la seua lectura ampliaran alguns coneixements bàsics de determinats ambits d'ús.

Anònim ha dit...

El llibre de Neurotafaneries de Adolf Tobeña dona a coneixer àmbits científics sobre el comportament del cervell humà.

En cada capítol, primerament presenta el tema que va a tractar amb un exemple o una situació concreta, despres el desenvolupa i arriba a una conclusió.

El registre que utilitza Tobeña en aquest llibre es el científic, es veu clarament per les següents característiques: l'us de paraules propies del camp de la ciencia, una grau alt de formalitat...

Aquest llibre tracta de temes diversos, desde el comportament de les lleones, pasant per un estudi fet a la ment d'Einstein, les dues xiquetes que van matar a un altra per que no tenien un altra coso que fer o de la importancia negativa que te la cocaïna per a les neurones.
Tots els temes que tracta son reials, no son de ficció.

Aquest llibre es pot llegir fàcilment, perque encara que utilitza tecnicismes, son fàcils de deduir el seu significat; al tindre la estructura que té, de que un capítol no vaga enllaçat amt el seguent, permet que el lector estiga entretigut, i que siga fàcil i sencill de llegir.

El autor pretén que tota la gent que llisga el seu llibre, acabe amb un mínim de coneixements sobre el comportament i les curiositats de la ment humana.

Anònim ha dit...

Adolf Tobeña va nàixer a Osca, en 1950. És doctor en Medicina, catedràtic de Psicologia Mèdica i Psiquiatria de la Univesitat Autònoma de Barcelona. Divulga les seues opinions sobre les investigacions de la neurobiologia en particular, així com d'altres ciències que tracten d'una forma o una altra amb el cervell, la psicologia i la ment.
Acaba de publicar en català el llibre "Neurotafaneries", d'Edicions Bromera, que arreplega els seus més recents col•laboracions periodístiques recopilades en forma de textos.
Les "neurotafaneries" són excursions amables a l'interior del cervell humà.
Amables, perquè desitgen ser entretingudes . D'una banda són viatges per racons de la ment, que poden ser tan apassionants i divertits com, per exemple, els contes. Són textos curts i apassionants.
Les tècniques de la neurociència actual han permés obrir la corfa craneana que protegia la glàndula pensadora, i ara els seus misteris són accessibles a les nostres investigacions.

Anònim ha dit...

Aquest llibre, Neurotafaneries, escrit per Adolf Tobeña és un llibre que parla del cervell humà. Adolf Tobenya amb un llenguatge prou especialitzat en fica dins de la ment humana a través de 40 curts capitols que tracten diferents temes però tots relacionats més o menys amb el cervell humà. Així doncs, ens trobem amb capitols com "Neurones cocainitzades" o "el cervell d'Einstein" que a més de ser interessants t'ensenyen coses importants com el perill de les drogues o com era el cervell del científic més important del segle XX.

Be, doncs a pesar que l'autor intenta tractar temes interessants relacionats amb la ment humana i explicar-los d'una forma amena, el llibre m'ha paregut bastant aborrit perquè la majoria dels capitols tracten temes que, encara que importants, em pareixen gens interessants com "crim o càstig Anglaterra", "facultats femenines", "el cervell amoral"... i l'especialització del text fa que els capitols siguen molt més pesats per als lectors.

En conclusió, el llibre aporta molta informació en el camp de la ment humana però per l'especialització dels capitols i els temes que tracten jo recomanaria el llibre tan sols a les persones interessades en la ment humana.

José Leopoldo Rodríguez Pla

David Macià Sempere ha dit...

El metge psiquiatre i periodista científic Adolf Tobeña, recull al llibre Neurotafaneries un conjunt d'assajos publicats anteriorment per ell mateix.

L'autor utilitza com a tema el cervell humà, amb estudis i investigacions sobre aquest en distints casos i com influeix d'una forma o altra. Una bona quantitat dels capítols (si se'ls pot anomenar així ja que no hi ha cap correlació entre ells) mostren moltes dades científiques que agradeix la curiositat del lector. Amb aquest llibre es pot veure perfectament la dependència que tenim els éssers humans d'un cervell sa, i es que fins la més simple decissió que fem ha aparegut per designis ben exactes i específics del nostre cervell.
Alguns capítols m'han paregut força interessants com poden ser "Migdiades caniculars", "El cervell amoral" o "Veus seductores"; d'altres no tant.
Des de les investigacions fins als succesos més quotidians o comuns estan correctament explicats amb l'ús, sobretot, d'arguments d'autoritats competents en el tema.

Personalment, em pareix un llibre prou interessant per a quasi qualsevol persona però trobe que en ocasions els tecnicismes propis del llenguatge científic poden dificultar la comprensió total d'allò que vol dir l'autor i fer un poc pesada la lectura. Com hem comprovat a aquest llibre és un tema que dona molt de si, encara que l'autor ja ens ha embotit prou d'ell.
Ja ho vaig fer un dia amb un antic mestre meu i continue pensant-ho, recomane aquest llibre en el cas de tenir temps lliure per una perfecta comprensió.

Anònim ha dit...

Neurotafaneries és un llibre de neurobiologia i psicologia que tracta temes diversos (genètica, medicina alternativa, neurones, memòria, sentiments...) però tots relacionats amb el cervell humà ja siga de manera fisiològica o psíquica. L’autor, Adolf Tobeña, intenta descobrir al lector les copioses peculiaritats i el complex mecanisme del nostre òrgan més important.
El llibre està estructurat en capítols independents, uns més interessants que altres, que resulten, potser, difícils d’entendre per a un nivell de coneixement bàsic en biologia perquè utilitza termes específics propis de la gerga de la medicina. Malgrat això, personalment destaque pel seu interès els capítols que estan més relacionats amb la neurologia com: “El cervell d’Einstein” on s’aporta una possible hipòtesi sobre la relació existent entre la grandària i l’estructura del cervell amb la intel•ligència o “Esquizofrènies devastadores” on l’autor ens parla d’un dels patiments cerebrals més greus, l’esquizofrènia, que deu a la demència precoç i a la bogeria. Segons Tobeña l’estudi del patiment a avançat gràcies a la investigació neurològica que ha donat com possible causa una hiperactivitat neuronal.
La conclusió que em porte d’aquest llibre és que hi ha encara molt per descobrir a l’àmbit de la neurobiologia i que és important fomentar la seua investigació perquè són innumerables els beneficis que aconseguirem.
Per últim, caldria destacar que l’autor utilitza la seua llengua, el català, per a escriure un llibre de caràcter científic, la qual cosa és poc freqüent i és de valorar.

Alicia Laguía Lara

Anònim ha dit...

En aquest llibre,Adolf Tobeña,ens descriu la forma d'actuar que te el cervell humà.A més,ens dona explicacions de situacions diaries i com actuem davant aquestes.
El libre s'estructura en dos parts en les que hi ha vint capítols(tots de temes científics).Al principi de cada capítol ens fa una introducció del que ens va a contar acontinuació.
El propósit del llibre es que els lectors assimilen millor la psicológia humana,la qual es explicada amb históries. A més trobem desde la forma d'actuar dels lleons i lleones,fins l'orgasme femení.
L'estil utilitzat per l'autor es normal per tant de que qualsevol puga llegir-lo sense cap problema de comprensió.
La part del llibre que mes destaque es el capítol "lleones covardes",en ell ens explica com els lleons i lleones acuten davant de diferents situacions de perill,formant gurps on la davantera la agafen els o les mes valentes.
Despres de llegir aquest llibre traurem que comprenem millor les situacions del dia a dia i com actuen,de forma diversa,les persones.Entenem millor la psicológia humana.

Anònim ha dit...

El llibre neurotafaneries, escrit per Adolf Tobeña ,llicenciat en medicina y catedràtic en psicología, a mes de periodista, ens ensenya la forma en la que actua el cervell humà.
Es un manuscrit molt interesant, en el que l´autor vol explicarnos amb un llenguatge molt esepcífic i de forma divertida,les principals funcions que fa cada part del cervell huma.
Per a introduir-nos en el tema Tobeña utilitza capítuls curts per a explicar-nos cada una de les diferents funcions del cervell, a mes de donar-nos molta informació que alomitjor desconeixien del cervell.
Referint-me al que m´ha paregut el llibre, considere que es un poc “ pesat” a pesar de que tracta de temes interesansts, ja que al final el llibre em pareixía inacabable.
Finalment opine que el llibre es bastant interesant pero un poc monótom per al meu pareíxer, en definitiva el llibre el recomane per a les persones que li agrade el tema del cervell humà.

Anònim ha dit...

El llibre Neurotafaneries de l'autor Adolf Tobeña esta organitzat per una sèrie de capítols en els quals vol donar informació al lector sobre les formes de reacció del cervell humà, es a dir, abarca temes científics.
L'autor utilitza un registre científic i molt especialitzat
Cada capítol es un informe amb les dades suficients per a poder entendre el tema tractat en cadascun d'ells.
El llibe presenta un nivell prou alt de formalitat, es a dir, no es un llibre divulgatiu dirigit a un ampli sector de la societat, sino que esta dirigit a persones que entenen sobre aquest tema.
Ara pasarem a comentar el contingut del llibre que podem destacar:
El propòsit d'aquest llibre es que tots els seus lectors adquireixen nous coneixements sobre les ciències i les innovacions científiques. Aquestos coneixements el lector els pot obtindre mitjançant els temes interessants que trobem al llibre, com ara el capítol en que es fa uns estudis per a saber com es comporten un grup de lleones, o un altre capítol en que s'explica l'enfermetat del music Ravel,o en el capítol en el qual s'expliquen les conclusions sacades de la personalitat de Hitler.
Hi ha altres informacions, pero sobretot les que més abunden son les del funcionament del cervell. Com per exemple en el capítol en el que explica els experiments fets al cervell d'Estein.

El millor d'haver llegit aquest llibre es que hem obtingut uns coneixements que podem aplicar-los al dia a dia.
Podem prevenir o saber tractar d'una manera més correcta les "enfermetats" del cervell, com per exemple les depressions.

Ivonne Soler López.

Rafael Ruiz Sempere ha dit...

Neurotafaneries és un llibre que tracta d´explicar el funcionament del cervell mitjançant temes de neurobiologia, genètica, homes i dones, etc.

El seu autor, Adolf Tobeña, no li agrada que el califiquen com divulgador científic, si no com un assagista que porta molt de temps estudiant el cervell; i així amb aquest llibre intenta mostrarnos alguns secrets y rareses d´aquest òrgan.

El llibre està estructurat per mitjà d´una sèrie de capítols sobre temes completament diferents, en els quals utilitza en algunes ocasions tecnicismes pertanyents a camps semàntics de la genètica, neurobiología... que dificulten la seua compressió però tot i així es presenta de manera interessant i divertida per poder ser compressa.

Trobem, per exemple, capítols interessants com “talents femenins”, on l´autor exposa el masclisme de la societat, parlant sobre Marie Curie, científica y guanyadora del premi Nobel, ya que poques dones arribaven a ser tan importants. També es pot citar “lleones covardes”, en el qual es fa un estudi del comportament de les lleones i la seua reacciò amb certs sorolls; o “detectar Hitlers”, on exposa el que s´ha descobert sobre la personalitat de Hitler.

En definitiva, estem davant d´un llibre atraient que ens parla dels misteris que amaga la ment (que són innumerables), encara que hem de llegir-lo detingudament per arribar a comprendre correctamente el que ens presenta l´autor.

Anònim ha dit...

El llibre de Neurotafaneries ha tingut un contingut interessant i eficaç perque ens aporta la informació necessària per a conèixer detingudament la ciencia que aborda els misteris de la ment i el mecanisme del cervell, una glàndula complexa capaç d’adquirir informació i desenvolupar els pensaments més complexos per a solucionar els misteris que aborden l’existencia de la humanitat.
En aquest llibre ens proposen diferents exemples que s’han dut, en ocasions, a l’experiment científic. Alguns d’aquestos exemples son: les diferéncies entre especies femenines y masculines, les quals poden aportar coses diferents i interessants, els avanços tecnològics produïts en l'oci (cinema) i l'alt grau d’ imaginació. Alguns científics han intentat buscar el substrat material dels records i el seu funcionament. També posa com a exemple la heréncia de caràcter produïda d’uns sucessors a altres, la intel.ligència i capacitat superior captada en alguns individus, etc. Neurotafaneries es un llibre que comenta diferents casos de neurología, en la qual la societat accepta que s’introdueixen productes farmacològics en el territori de la ment i, per tant, la ciencia crea nous misteris que permeten conéixer cada vegada més el mecanisme del nostre cos i de la capacitat que pot proporcionar.

Ens ha cridat l’atenció les propietats i l’estructura del cervell d’Einstein, comparat i diferenciat amb altres cervells, que va adquirir un alt nivell d’inteligéncia i va conseguir asimilar informació amb més facilitat i rapidessa.
En conclusió, l’autor d’aquest llibre, Adolf Tobeña, comenta els diferents usos del cervell y la capacitat que ens proporciona. Aquesta glàndula està en procés de descubrir els misteris que , hui per hui, no s’han descobert.

Vanessa Baeza Martínez,
2n Batxillerat-B

Anònim ha dit...

El llibre “Neurotafaneries” d’Adolf Tobeña (assagista, periodista científic i psiquiàtric) consta de quaranta capítols, els quals tracten del cervell humà, en alguns ens compara amb les reaccions dels animals com en ”Lleones covardes” mentre que en altres es dedica a les virtuts del cervell humà com en “talents femenins”, aquests es divideixen en dues parts.

Cal mencionar que tots aquests capítols són assaigs publicats per ell anteriorment en els àmbits de comunicació com pot ser a Catalunya Ràdio o al periòdic l’Avui, raó per la qual no tinguen cap continuïtat al llibre.

Quant al registre utilitzat per l’autor predomina el científic, ja que en la majoria de capítols trobem tecnicismes propis d’aquest àmbit, com poden ser els de genètica, medicina alternativa, les neurones, etc. Aquests donen al llibre un caràcter propi de la psicologia i de la neurobiologia. L’ús de paraules tan específiques, de vegades fan complicada la lectura.

En conclusió, crec que l’autor aconsegueix la seua intenció de transmetre al lector el funcionament del nostre cervell. Per altra banda, el recomane a totes les persones que tinguen interés per l’anatomia, psicologia, o simplement llegir per aprendre. Ja que llegir és una bona solució per aprendre sense adonar-te’n.

Marisa Martínez Cerdá, 2n Batx. A

Anònim ha dit...

El llibre de lectura que a continuació comentarem fou escrit per l’assagista Adolf Tobeña, un autor que ens té força acostumbrats, pel que m’he pogut documentar sobre aquest oscà, als llibres de comparances entre les interaccions humanes i el coneixement del cervell.

El “Neurotafaneries” es divideix en dues parts i en un total de quaranta capítols. El metge psiquiatre vol estimular la curiositat del lector envers una nova perspectiva d’exploració de l’esperit humà: la neurobiologia.

En aquest conjunt d’assajos recollits al llibre, inclou un variat i entretingut mostrari de troballes psicològiques i psiquiàtriques que tan prompte fan interessar-nos per la influència de l’herència genètica en el caràcter, com per la relació entre les primeres cavalleries i les diferents varietats de la llengua catalana. Entre aquesta multitud de capítols hi predominen circumstàncies del món en què vivim analitzades des de la perspectiva, sempre, del funcionament del cervell humà, com puga ser “Lleones covardes” o “talents femenins”, entre altres.

Des del meu, i sempre humil, punt de vista, crec que Tobeña s’ha enrevessat massa, és a dir, no és un llibre que estiga destinat a l’expansió perquè utilitza, tal volta, molt lèxic típic de l’àmbit científico-tècnic. Pot ser, i em decepciona dir açò, siga un llibre per a llegir a l’estiu, temps on gaudiríem del llibre i poder entendre aquelles crítiques del metge que, de segur, se’ns han passat de llarg. No recomanaria aquest llibre per un segon de batxillerat a causa de la rapidesa en què s’ha de fer el curs. No obstant això, sí el recomanaria per a gent d’aquesta edat, ja que per a menys el llibre resultaria una pèrdua de temps i seria una mena de “passa-pàgines” sense cap sentit.

Així, promet llegir-me de nou aquest llibre ja que de primeres m’ha intrigat i m’ha deixat una escata ficada a la meua gola que hauré de llevar-me tant aviat com puga.

Jordi Vañó Tormo, 2n Batx.A

Anònim ha dit...

Neurotafaneries, és un llibre molt interresant i amb dificultat a l’hora de llegir escrit per l’autor, Adolf Tobeña que principalment ens guia i ens transporta al complex món del cervell humà per a entendre i explicar la seua actuació davant situacions determinades i reials del dia a dia.
Entre altres hem de destacar el comportament del lleons davant situacions de perrill. A més en aquest predominen l’ús de temes variats com ara els sentiments, la tecnología, la medicina, la psicologia però tots relacionats i caracterizats des de un punt de vista científic, ja que podem observar paraules i tecnicismes d’un camp ample relacionat amb la gerja d’aquesta. A més presenta un grau ben formalitzat i elaborat.
L’autor aporta informació detallada d’alguns temes com ara la existència i resultats de la consumissió de les drogues de diseny, la hipótesis del cervell de Einstein, el assasinat a un xic provocat per dos xiquests a causa de l’aborriment...En conjunt tots els capítols narrats per l’autor fan que el lector es trobe entusiasmat i mostrant una certa curiositat per cada ú dels temes particulars tractats. La diversitat fa possible que el lector adopte aquest comportament.
Per finaltizar hem de resaltar que Tobeña va nàixer en Huesca en l’any 1950. Des de fa molt de tems divulga les seues opinions sobre les investigacions de la neurobiologia.Podem observar com el llibre es caracteritzà per l’esforz i treball que aquest durant el temps d’estudi a rebut a la Universitat de Barcelona. És catedràtic de psicologia i psiquiatria i doctor en medicina. Les investigacions i l’estudi d’aquest ens aproxima als coneixements més amplis de la neurobiologia. L’autor pretén que els seus espectadors adquiriesen un ample grau de coneixement gracias a l’avanc de la tecnología científica mostrada al llarg del seus capítols.

Carmina Molina LLEdó ha dit...

el últim comentari anònim es meu, Carmina Molina Lledó és que m´he oblidat ficar el nom

Anònim ha dit...

Neurotafaneries és un llibre que tracta el comportament humà des d'una perspectiva psicològica i biològica. Tanmateix no tracta sobre qualsevol tipus de comportament humà, sinó "el comportament humà", aquells trets que ens diferencien dels altres éssers vius d'aquest planeta.

Aquest llibre tracta el tema d'una manera textual i a la mateixa vegada "extratextual", és a dir,a banda de la temàtica dels articles que el composen, la forma en què s'estructura el text ja és una forma de fer-nos arribar el missatge. Així l'organització per atricles anectdòtics independents uns d'altres mostra i fomenta una de les característiques més pròpiament humanes, la creativitat, el desordre. Per tant, el propi llibre no condiciona la nostra lectura sinó tot el contrari, nosaltres tenim la llibertat d'agafar el llibre per la part que ens interese o simplement per on ens vinga en gana. Tot açò per satisfer la xafarderia, la tafaneria, humana.

És, en la meua opinió, un llibre molt agradós: per una banda pel que ja he exposat, la seua llibertat de lectura; i per altra banda pel seu caràcter anecdòtic i curiós, que busca sorprende'ns, però alhora lliure de tòpics que poden tindre uan funció desinformadora i mitificadora (Els articles sobre els cervells de Ravel i d'Enstein o el de la personalitat de Hitler són bons exemples).

Aquest llibre, si més no, ha aconseguit satisfer momentàniament la meua tafaneria sobre aquestos temes.Tanmateix hi ha alguns articles que encara no he llegit, simplement no els trobaba interés en aquests moments,exemple d'un dels avantatges d'aquesta recopilació d'articles.

Jorge Díez Pomares.

Anònim ha dit...

Adolf Tobeña, metge psiquiatre i a mes periodista científic, ens presenta un llibre, Neurotafaneries, constituït per quaranta articles independents trets de la premsa i de la ràdio. Aquests articles tracten temes diversos com poden ser: la biologia, la genètica, les llengües, els homes i les dones... però sempre dins d´un mateix àmbit: el cervell humà, els misteris del qual ja poden ser descoberts gràcies als avanços científics.

Encara que de vegades utilitza un llenguatge molt específic per parlar de neurobiologia per exemple, és un llibre que es pot entendre perfectament i amb capítols molt curts que fan la lectura amena i agradable. Personalment, els articles més interessants han sigut “talents femenins”, “El cervell de Einstein” i “cavalleries i rebesavis del català”.

Crec que és un llibre amb molta informació referent als secrets del cervell però que encara hi ha per descobrir coses d´aquest òrgan tan complex. El recomane ja que a mes d´interessant, podem saltar-nos capítols, com en el zapping, sense cap problema i començar a llegir per on més ens apetisca, cosa que no condiciona els gustos del lector.


Irene Olmedo Pagés

Aida Sempere Pomares ha dit...

El llibre Neurotafaneries està escrit per Adolf Tobeña, metge psiquiatric. Catedràtic de Psicologia Mèdica i Psiquiatria de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Aquest llibre tracta de temes molt diversos amb informació obtinguda de la premsa escrita i de la ràdio, relacionats amb el cervell humà.
Tots els temes tractats m'han resultat un poc difícil alhora de llegir-los, ja que he tingut que recórrer al diccionari.
El capítol que més fàcil m'ha resultat ha sigut el de "Remeis naturals i barats", on tracta de la medicina, dels aspectes preventius i educatius per a corregir els hàbits pocs saludables. El cervell està programat per aprendre a evitar tot allò que fal mal al cos.
Hi ha altres capítols més interesants, com ara " El cervell d´Einstein"entre altres, on nomena que hi ha investigadors que comparen el estudi cerebral amb la resta de mortals per enfocar les variacions de la intel·ligència.
Com hem pogut observar es tracta d'un llibre amb un nivell de formalitat alt, ja que l'autor utilitza el llenguatge cientificotècnic característic de termes específics relacionats amb la medicina, psicologia i psiquiatria.
Pel que en respecta, m'ha paregut un llibre intel·ligible amb un vocabulari molt tècnic, on he tingut dificultat en la comprensió.

Anònim ha dit...

Adolf Tobeña (1950),l'escriptor d'aquest llibre, és un prestigiós metge psiquiatre,i periodista científic, que ha publicat llibres d'assaig sobre el aportament que fa el cervell a les interaccions humanes.

El llibre de neurotafaneries arreplega diversos temes a tractar, tots ells relacionats amb la figura de l'esser humà, el seu comportament i pensaments.

Aquestos temes estan explicats des d'una prespectiva cièntifica, per tant hi trobem molts tecnicismes del món científic, però que amb facilitat podem entendre.

L'escriptor ens fa un complet diagnostic sobre la psicologia humana,parla des del complex comportament de les lleones, pasant per com era el perfil psicologic de Hitler, com seria el cervell d'un gran cientific com el que era Einstein, fins a parlar de la genètica. Tots aquestos estan estructurats de un mode senzill ja que cadascun es correspon amb un capitòl diferent: curt i per tant ame, perque es pot llegir cada dia un diferent i així, a poc a poc anar adentran-te en el món misteriós del cervell del huma.

És un llibre prou complet, interesant i complex, el qual et fa pensar i plantellar-te fets i curiositats amagats en la profunditat de la ment que no solen ser plantejats pel teu cervell de manera involuntària. Aquest llibre pot ser un bon pasatemps i amunt una bona manera d' anar aprenent les diferents formes del nostre pensament.

Laura Martín Manzanaro.

Anònim ha dit...

Aquest llibre, escrit per Adolf Tobeña ens parla del conjunt d'estudis realitzat sobre les formes d'actuar del cervell humà. Es serveix d'exemples de situacions quotidianes on l'individu reacciona de diferent manera.
L'autor comença cada capitol amb un avanç del tema del qual va a parlar en ell, seguit d'un desenvolupament d'eixa situació per a acabar amb una conclusió
El llibre està escrit en un registre científic, ja que l'autor utilitza un gran nombre de tecnicismes propis d'aquest tema. D'aquesta forma el llibre és apte per qualsevol lector que tinga un mínim de coneixements previs sobre el tema.
En la meua opinió, es un llibre que podriem considerar didàctic, perqué ens facilita molta informació de com pot reaccionar el cervell en diverses situacions. A mi m'ha agradat, ja que és un llibre molt interesant i poc abundant al seu camp, degut a que pocs autors es dediquen a escriure sobre aquests temes. Per dir alguna cosa en contra, exposaré que pot arribar a fer-se un poc aborrit ja que l'abundància de tecnicismes pot fer el llibre una mica pesat.


Carlos Clement Requena 1º BAT A

Anònim ha dit...

T'agradaria conèixer tots els secrets del teu cervell? Doncs, aquests es el teu llibre! Neurotafaneries, d'Adolf Tobeña, t' ajudarà a entendre les peculiaritats i funcions del teu "ordinador intern" d'una manera amena i entretinguda.

Amb aquesta obra coneixeràs aquest òrgan mitjançant l'analisi de personalitats com la d'Einstein o Hitler i estudis de situacions reials que faran encara mès interessant la lectura.
L'obra s'estructura en quaranta articles que Tobeña ha publicat al llarg de la seua carrera periodística i que tracten temes de biologia, psicologia, neurologia i medicina.

En el meu punt de vista, trobe que aquest llibre és recomanable per a totes les persones interesades en la psicologia i la fisiologia humana. Es tracta d'una obra amena, encara que presenta tecnicismes, inevitables de vegades.

Estic segura que respondrà a tots els dubtes que tingues sobre el tema, com ja ho ha fet amb els meus.

Camila Florencia Gomez, 2º batx. "A"

Mirian Agüera Sánchez ha dit...

Este llibre d´Adolf Tobeña, Neurotafaneries, consta de diferents capítols en els quals l'autor parla sobre diferents aspectes relacionats amb la ment humana( com la relació entre la grandària del cervell i els coneiximents adquirits), i inclús animal (com el comportament de les lleones) i posa exemples de situacions de la vida quotidiana. Encara que té un vocabulari específic (científic) que utilitza l'autor , podem entendre cada un dels capítols basant-nos en cada un dels casos que ens presenta, per eixa raó podem dir que el registre científic no és cap barrera , encara que cal prestar atenció al vocabulari per a entendre el llibre , ja que està dirigit , en la meua opinió, al públic que tinga certs coneiximents de l'àmbit de la biologia i al qual li suscite certa curiositat els misteris de la ment humana dels quals sabem moltes coses , però això no vol dir que les sapiem totes...
Mirian Agüera Sánchez.